Gitta Mallasz

 

Gitta Mallasz’ (1907-1992) eksistens ville kunne fylde adskillige liv. Datter af en general i den store østrig-ungarske hær, blev hun først Ungarns mester i svøming og feteret af hele landet. Senere arbejdede hun som  grafiker og derefter som dekoratør og tolk for Ungarns Nationalballet, hvor hun mødte store kendte personer, fra Englands dronning Mary til Mao Tse-tung.

Ligesom Oscar Schindler havde hun også den moralske styrke under den Anden Verdenskrig til at skjule hundrede jødiske kvinder og børn i en krigsfabrik, som hun ledte nær Budapest, og hun reddede dem fra den nazisiske undertrykkelse.
Som dekoratør for den ungarske Ballet rejser Gitta Mallasz rundt i verden. En begivenhed, der fandt sted den 25. juni 1943, vendte imidlertid op og ned på hendes liv. Midt i det hærgede Europa beslutter Gitta og hendes tre venner – Hanna, Lili og Joseph – at indrette deres atelier i Budaliget, en lille landsby på landet. Over for krigens rædsler stiller de sig spørgsmål om hvilke fejl mennesket har kunnet begå for at så store voldshandlinger kan ske. Denne oprigtige spørgen giver en dag svar. Svar, der brænder af sandhed. Fra den dag og sytten måneder frem havde de regelmæssigt forbavsende samtaler med det, de kaldte “deres indre Mestre”.

Sådan startede et af de mest overraskende spirituelle eventyr i det 20. århundrede. Disse budskaber blev skrevet ned ord for ord i små hæfter, som det lykkedes Gitta, den eneste overlevende af denne oplevelse – hendes tre venner omkom i koncentrationslejrene – at redde og at udgive i Frankrig under titlen Dialoger med englen (1976).


DIALOGER MED ENGLEN er nu udgivet på Lemuel Books. 

 

Site by decato